Pa d'espelta



Bon dia!
Avui fem pa d'espelta..


Com que sempre m'aixeco molt d'hora es una recepta ideal per fer de bon mati i poder gaudir d'un esmorzar amb un deliciós pa casolà , l'olor fa llevar als menuts de la casa desesperats per menjar-ne un tros.
Es un pa que a mi em funciona molt be ja que es mitjanament ràpid de fer i queda suau per dintre i cruixent per fora, a més es una tècnica de treballar la massa anti- estrés, en fa treure tots els nervis acumulats,  pero tants sols 10 minuts d'amassar així i acabes suant, una bona dutxa i ....

                                             a esmorzar!!


Comencem??

Temps per treballar la massa .................................................10 / 15 minuts
Temps de lleudat (fermentació)..............................................1 hora (o fins que dobli el seu volum)
Temps de repòs...................................................................... 20/ 30 minuts
Temps de cocció (segons tamany de la peça i forn) ..............25/35 minuts


Ingredients:                                                                     

Farina d'espelta...........................500 gr
Aigua...........................................350 gr
Llevat fresc.....................................25 gr
Sal..................................................10 gr








En un bol hi posem la farina i fregant amb els palmells desfem el llevat fins que quedi pols,
afegim la sal i barregem amb els dits, ara hi posem l'aigua, i amb ajuda d'una espàtula de plàstic per la part rodona anem integrant fins tenir tots els ingredients ben lligats.
Treballem la massa sobre una superficie sense enfarinar, està enganxifosa pero poc a poc a mesura que anem treballant la massa  s'anirà desenganxant, agafem  per sota la massa com si els dits fossin forquilles piquem suaument sobre la taula l'estirem cap a nosaltres una mica i fem un arc cap endavant , així agafa molt d'aire a l'interior i fa que quedi esponjosa,  mireu el video del mestre Richard Bertinet ..al·lucinant
http://www.thebertinetkitchen.com

Quan ja la massa es desenganxi del dits i de la taula estarà llesta, la posem amb un bol enfarinat tapem amb un drap de cuina i deixem reposar fins que dobli el volum, passat aquest temps aproximadament 1 hora,  trèiem la massa del bol amb ajuda de l'espàtula per no trencar la seva estructura, ara si sobre una superficie enfarinada.
Ara ja es el moment del format de la peça, tallem les porcions segons forma i tamany que volem donar , el video d'aquest home us ajudarà moltíssim!!!
Les deixem reposar 20/30 minuts segons clima, sense tapar pero sense corrents d'aire sobre un drap enfarinat fent unes canals.

Pre-escalfem el forn a 250 graus, dintre hi posem una safata pyrex o similar amb un drap i cobrim amb aigua, això es per fer vapor i que el pa estigui cruixent.
Passat el temps de repòs  les disposem  a la safata per enfornar, ara polvoritzem amb aigua i tirem per sobre llavors, farina, espècies... al nostre gust, podem fer o no uns talls amb una gilette, posem el pa a dins del forn i passats uns 8 minuts trèiem la safata pyrex i baixem el forn a 200 graus durant 15 o 20 minuts, anem observant i....................ja tenim el nostre pa d'espelta!!!!!






                          BON PROFIT!!!





Comentaris